Током Преображењског сабора освештан и подигнут крст на Храм Светог Саве на Жабљаку


Поводом храмовне славе Саборне цркве и славе града Жабљака, 19. августа 2024. године, на празник Преображења, Свету aрхијерејску литургију служили су архиепископ и митрополит рашко-призренски Теодосије и eпископ будимљанско-никшићки Методије, уз саслужење изабраног епископа диоклијског архимандрита Пајсија и више свештеника и свештеномонаха Српске православне цркве.

Потом је уседила традиционална Преображењска свенародна литија кроз Жабљак, коју су предводили митрополит рашко-призренски Теодосије и епископ будимљанско-никшићки Методије и изабрани епископ диоклијски Пајсије са свештенством уз певање тропара и читање светог Јеванђеља.

У литургијском сабрању учествовао је бројни верни народ, представници Општине Жабљак и других црногорских општина, као и делегација општине Источни Стари град (Источно Сарајево, Република Српска, БиХ).

Празник и славу града употпунило је освећење звона и крста, које су освештали митрополит Теодосије и епископ Методије, а затим је Крст подигнут на нови храм Светог Саве.

Сабору се обратио председник Одбора за изградњу храма Светог Саве на Жабљаку Мираш Вуковић, поздравивши присутне речима добродошлице и благодарности и истакао:

“Дурмиторци и њихови пријатељи још једном су доказали да су увијек спремни на подвижничка дјела, којима је обиљежена наша историја, традиција и непрекидност нашег трајања. Није случајно да чин освећења крстова и звона обављамо на Преображење, када су на исти дан 1862. године наши преци на Шаранцима гинули да не би на кољенима живјели. На овај велики празник 1875. године је освећена наша Саборна црква Преображења Господњег на Жабљаку.

На исти дан 2002. године је на улицама нашег града организована прва литија која је постала традиционална и од тада је овај празник слава нашег града. Прије више од годину дана освећени су темељи и отпочели радови на подизању храма.

Вјерујемо да ћемо кроз крст који данас подижемо утврдити нашу вјеру и бити истрајни у љубави према Створитељу и ближњем свом, а да ће звона кроз вјекове позивати Дурмиторце на најљепша сабрања како би, уз Божју помоћ, остварили духовни и тјелесни напредак“.

На крају литије, освештан је и преломљен славски колач, а затим је освештано и благосиљано грожђе које је дељено народу.

Саборовање је настављено уз трпезу љубави, а одржан је и културно-уметнички програм код Парохијског дома.

Свечаностима је присуствовало 11 чланова Удружења Дурмитораца у Београду.

Господину Мирашу Вуковићу председнику Одбора за изградњу Храма предат је новчани износ од 105 евра које су за изградљу Храма на рачун Удружења уплатили господин Драган Благојевић (6.200 динара) и господин Данило Дурковић (6.000 динара).

Напомена:

Већина текста и фотографије преузети су са интернет странице Епархије Будимљанско-никшићке (https://www.eparhija.me/avg-2024-arhijerejska-liturgija-i-slava-na-zabljaku).